Стотинкова война 2018

Идеята за кампанията се роди през месец декември 2012 година, когато Сдружение “УСМИВКА” заедно с Областна администрация Бургас бяха домакини на Пътуваща фотоизложба “Благотворителността през обектива” инициирана от Фондация “Помощ за благотворителността в България”. Сред картините в изложбата имаше такава, която беше озаглавена „Стотинкова война”.

Тя показваше много интересна история: Инициативата „стотинкова война” ангажира децата от предучилищна до 6ти клас в училището Fairview German в Синсинати,Охайо, САЩ. Всеки клас имаше за цел да събере колкото може повече  по една стотинки (пени), които бяха дарени на Детската болница в града. Класът победител спечели грамота и пица за обяд на последния учебен ден. Децата бяха инструктирани да работят за стотинки у дома, да гледат добре по земята и из колите на родителите си,както и под дивани и пр. скришни места. Втори клас на Мис Крос  би цялото училище с три буркана от над 3 литра всеки препълнен със стотинки с обща тежест 32кг. За две седмици цялото училище събра и дари над три хиляди долара на Детската болница от  „стотинковата война”.

Идеята на Сдружение ” УСМИВКА” е да се събират жълти монети от по 1, 2 и 5 стотинки.

След края на кампанията, който е 30.09.2018 година, събраната сума ще бъде дарена на педиатричното отделение на МБАЛ Бургас за необходими материали и консумативи.

Всяка година от 2012, стотинковата война печели все повече съпричастни:

През 2013 бяха събрани 1600 лв., 2014 2000 лв.

Провежданата през цялата 2013 година кампания на СНЦ „УСМИВКА” „Стотинкова война” приключи успешно. Идеята беше да се събират монети от по 1, 2и 5 стотинки и със събраните средства да бъде закупена апаратура, която да бъде дарена на МБАЛ Бургас. От януари до декември 2013 година от жълти стотинки се събра сумата от 1 600 лв., с която се закупиха две инфузионни помпи, които се поставят в кувиозите и служат за впръскване на лекарства за бебетата.

Апаратите ще бъдат дарени на МБАЛ Бургас на 21 януари 2014 година. Съпричастни към благородната кауза станаха 6 бургаски училища – ОУ „Антон Страшимиров”, СОУ „Йордан Йовков”, ОУ „Княз Борис I”, СОУ „Константин Преславски”, ОУ „Васил Априлов”, Търговска гимназия Бургас, много фирми и частни лица, също така и Българска асоциация на професионалните сомелиери и отдел Обслужване към НАП Бургас.

След успеха на кампанията, Сдружение „УСМИВКА” стартира нова кампания, носеща името „Без предизвикателства за благотворителността, за по – здрави и щастливи деца на Бургас”. Целта е да се съберат средства за закупуването на апарат за скринингови изследвания, който ще може в най – ранна детска възраст да установява дали децата имат проблем със слуха. Кампанията ще протече през цялата 2014 година. Сдружение „УСМИВКА” благодари на всички, които станаха съпричастни към каузата на „Стотинковата война”. Надяваме се заедно да сме успели да помогнем на много бургаски деца.